Format & regler 2024

Uppdaterat 2024-05-21

Nytt inför 2024

Inför varje säsong skruvar vi lite på upplägget kring Smålandstouren. Det justeringar som vi gjort inför 2024 är:

  • Aktivt PDGA-medlemskap krävs för alla klasser utom juniorklassen MJ15.
  • Fler klasser, MA3 och FA4 har tillkommit.
  • Tidpunkten för avanmälan med full återbetalning har justerats.
  • Minsta antalet spelade deltävlingar för att få ett slutresultat på touren är i år fem deltävlingar.
  • Tydligare upplägg för att skilja placeringarna i toursammanställningen åt.
  • Groupscoring i Tjing

Tävlingsformat

Varje deltävling på Smålandstouren spelas över 2 x 18 hål.

Det är upp till arrangören att besluta om upplägget och antalet deltagare på tävlingen, t.ex är det TD för respektive tävling som beslutar om det ska vara en eller två pooler. 

I de fall som tävlingen spelas med två pooler

Vilka klasser som spelar i vilken pool är upp till respektive arrangör. Arrangören kan fram till onsdagen före tävlingen flytta hela klasser mellan poolerna, detta är för att kunna få ett så jämnt deltagarantal som möjligt mellan de två poolerna. Vilken pool som din klass spelar i fastställs alltså inte förrän på onsdagen före tävling.

Till första rundan lottas grupperna inom poolen utan hänsyn till vilken klass man tillhör. Inför andra rundan delas grupperna upp klassvis efter resultatet från första rundan.

Startavgifter

Pro (MPO, FPO, MP40) – 170 kr
Amatör (MA2, MA3, MA4 & FA4) – 170 kr
Junior (MJ15) – 120 kr

I anmälningsavgiften ingår också deltagande i ACE-pott och CTP (Closest to pin).
Anmälan och betalning till respektive deltävling sker direkt via Tjing.

Anmälan & Scoring

Anmälan och scoring görs via Tjing. För att anmäla dig behöver du ett konto på Tjing, konto är gratis att skapa. (tjing.se)

Anmälan öppnar kl 21.00 onsdagen ca 2,5 veckor före respektive tävling.

Avanmälan med full återbetalning måste ske senast onsdagen innan tävlingstillfället kl. 20. Därefter sker ingen återbetalning.

Tävlingsklasser

Det kommer att tävlas i följande 8 klasser på Smålandstouren 2023. Man väljer vilken klass man tävlar i när man anmäler sig till en tävling. 

Mixed Pro Open (MPO)

Denna klass är öppen för alla. Rekommenderad för rutinerade spelare som tävlat tidigare. Vinster i MPO delas ut i pengar. Krav på PDGA-medlemskap.

Women’s Pro Open (FPO)

Denna klass är öppen för alla damer. Rekommenderad för rutinerade spelare som tävlat tidigare. Vinster i FPO delas ut i pengar. Krav på PDGA-medlemskap.

Mixed Pro 40+ (MP40)

Denna klass är öppen för alla som är 40+ (Gäller det året man fyller 40). Rekommenderad för spelare på alla nivåer. Vinster i Pro Master delas ut i pengar. Krav på PDGA-medlemskap.

Mixed Amateur 2 (MA2)

Denna klass rekommenderas för spelare mellan ca 890-920 i rating. I MA2 är det inte tillåtet att ha en rating som överstiger 934. Vinster i MA2 delas ut i varupriser/presentkort. Krav på PDGA-medlemskap.

Mixed Amateur 3 (MA3)

Denna klass rekommenderas för spelare mellan ca 840-890 i rating. I MA3 är det inte tillåtet att ha en rating som överstiger 899. Vinster i MA3 delas ut i varupriser/presentkort. Krav på PDGA-medlemskap.

Mixed Amateur 4 (MA4)

Denna klass rekommenderas för alla som inte spelat så länge eller aldrig har tävlat. I MA4 är det inte tillåtet att ha en rating som överstiger 849. Vinster i MA4 delas ut i varupriser/presentkort. Krav på PDGA-medlemskap.

Women’s Amateur 4 (FA4)

Denna klass rekommenderas för alla damer eller damjuniorer som inte spelat så länge eller aldrig har tävlat. I FA4 är det inte tillåtet att ha en rating som överstiger 724. Vinster i FA4 delas ut i varupriser/presentkort. Krav på PDGA-medlemskap.

Junior (MJ15)

Denna klass är öppen för alla flickor och pojkar 15 år eller yngre. Vinster i Junior delas ut i varupriser/presentkort. Ej krav på PDGA-medlemskap.

Förbehållna platser

10% (avrundas till närmaste heltal) av platserna är respektive deltävling är förbehållna för MPO.
10% är förbehållna FPO.
10% är förbehållna MJ15.

Om de förbehållna platserna inte är bokade på onsdagen ca 1,5 vecka före tävlingen kl 19.00, så släpps dessa platser till övriga klasser.

Tävlingsschema

Tidsschema sätts för respektive tävling, håll koll på Tjing.

Obligatoriskt spelarmöte innan start av första rundan, meddelande om tid gällande detta kommer via Tjing, så håll er uppdaterade där.

Priser

Varje deltävling kommer utgå från prisstege*, där de tre bästa belönas procentuellt efter antalet deltagare.

Överskotten vid varje deltävling kommer bidra till en slutpott som tillfaller de med flest poäng totalt vid säsongens slut.

Generellt går 50% av intäkterna för respektive klass i en deltävling till prispotten för deltävlingen.

* Det står fritt för arrangerande förening att utöka prisbordet med exempelvis varupriser från sponsorer om så önskas. Detta meddelas i så fall på Tjing eller i deltävlingens event på Facebook.

Efter respektive tävling skickas presentkort och prispengar ut inom två veckor.

Om tävlingen har under 50 deltagare så får arrangerande förening 1000 kr. Vid 50-90 deltagare för arrangerande förening 2000 kr. Vid mer än 90 deltagare (två pooler) för arrangerande förening 3000 kr.
Resterande intäkter (minus omkostnader) går till en totalpott för klassen i toursammanställningen.

Inför 2022 gjordes en justering i fördelningen av intäkterna, en större del i priser för varje enskild tävling (50% enligt ovan). Dessutom får arrangerande förening en lite större bit av kakan än tidigare, de gör ett hästjobb inför ”sin” tävling. Totalpotten blir något mindre än tidigare år.

Toursammanräkning

För att få en slutplacering på Smålandstouren 2024 måste man spela minst fem deltävlingar. Om du har spelat fler än fem deltävlingar, så ligger dina fem bästa resultat till grund för slutresultatet. Vinnaren av en klass i en deltävling får 100 poäng, tvåan får 97 poäng, trean 95 poäng och därefter får deltagarna 1 poäng mindre per placering. 

Om två eller flera personer lika i sammanräkningen så ska bästa placeringen på en enskild tävling vara särskiljande. Om bästa placeringen är lika, så räknas näst bästa placering, osv.

Regler

Tävlingarna på Smålandstouren spelas efter PDGA:s regler | Läs reglerna här

Licens och sanktionering

För att deltaga på Smålandstouren krävs ingen licens hos Svenska Discgolfförbundet. Samtliga deltävlingar på Smålandstouren 2023 kommer vara sanktionerade av PDGA. Detta innebär att alla rundor som spelas på touren kommer vara rating-grundade för de spelare som har ett aktivt medlemskap i PDGA. Medlemskap i PDGA är dock inte nödvändigt för att deltaga i klasserna MJ15.